dimarts, 29 de maig del 2018

TESTIMONI FOTOGRÀFIC DE LA RUTA DE BANCELLS (1)







La ruta circular de Malafogassa a Castanyadell i Sant Andreu de Balcells que podem fer avui té la particularitat que pot ser comparada amb anys pretèrits gràcies a l’existència de fotografies antigues.

Els primers fotògrafs i  excursionistes del segle passat van caminar per aquest paisatge de les Guilleries i van deixar-ne constància amb imatges que tenen el valor de guardar per a la memòria col·lectiva com era aquell paisatge. Aquells pioners de la memòria i l’excursionisme retrataven esglésies i monuments, i amb ells també el paisatge que els envoltava.

L’any 1909 Josep Massot Palmes va retratar el rector a Sant Pere de Castanyadell i també una vista general del mateix lloc totalment diferent a la que viem avui en dia.

El 1926 Albert Oliveras Folch  va fer fotografies de l’església de Sant Andreu de Bancells i també del pont de Malafogassa.

Però a més, pel que fa aquesta ruta, tenim la sort de tenir el testimoni d’una caminada de l’any 1974 realitzada per un grup d’excursionistes i que va fotografiar Camil José Guiu.

Camil José (1938-1991) era soci del Centre Excursionista de Catalunya i va recórrer abastament la geografia catalana fotografiant amb precisió els itineraris que va realitzar al llarg de la seva vida. Malauradament va morir d’un accident mortal en una de les seves sortides. El seu fons, compost d’unes 35.000 diapositives d’excursionisme per multituds d’indrets dels Països Catalans , està guardat pel Centre Excursionista de Catalunya i es pot consultar al fons de la Memòria Digital de Catalunya, on està degudament identificat i classificat.  És un veritable tresor de la memòria excursionista del nostre país.

Amb tot aquest material podem fer l’interessant exercici de comparar els espais de les Guilleries en tres moment diferents, on veurem que els edificis històrics no han canviat molt (Sant Pere de Castanyadell no s’ha abandonat per sort), però sí ho han fet les persones (la dels excursionistes caminant i fumant ens pot sorprendre ara).

Una distinció clara respecte el paisatge d’avui: la progressió del bosc.  En les imatges de principis del XX veiem clarament les faldes de la muntanya conreades mitjançant feixes que permetien vèncer la verticalitat del terreny. L’any 1974 des del  Serrat de la Bandera, el cim on hi ha Sant Andreu de Bancells, hom gaudia d’una panoràmica oberta a tot l’entorn doncs encara no hi havien les actuals plantacions de pins i avets.