dimarts, 5 d’abril del 2016

EL CAMÍ MIL·LENARI DE CAN PATRINXO EN UNA EXCURSIÓ DE 1884

 Francesc Maspons.

 Portada de l'encuadernació i primera pàgina del butlletí de l'Associació 
d'Excursions Catalana número 104, publicat l'any 1887.

  
Carretera de Sant Hilari a principis del segle XX.
Excursionistes a Vallclara, principis del segle XX (fons: Memòria Digital de Catalunya,
Fons del Centre Excursionista de Catalunya)

El lloc on més habitualment vaig a caminar, per la proximitat amb casa, és el camí mil·lenari que porta de Santa Coloma i ascendeix les Guilleries per l’ermita del Pedró. El camí és senyalitzat i l’he descrit en anteriors entrades del bloc, atès que , a banda de ser un camí proper i molt bonic de fer, està relacionat amb paisatges i masos que va trepitjar en Joan Serrallonga.

El camí mil·lenari de Can Patrinxo, com es coneix popularment, és una de les vies ancestrals per baixar dels cims de Sant Hilari Sacalm i les Guilleries fins la plana de Santa Coloma de Farners, essent un antic camí de bast molt utilitzat en el passat.

Un cop de sort m’ha permès trobar una referència històrica escrita d’aquest camí mil·lenari.
 
En el número 104 del butlletí mensual de l’Associació d’Excursions Catalana , aparegut el mes de maig de l’any 1887, hi apareix l’article “De Sant Hilari a Santa Coloma de Farnés per la Serra del Padró, on el soci i excursionista Francesc Maspons i Labró publica la crònica d’una excursió que va realitzar el setembre de 1884, tres anys abans.

Francesc Maspons (Granollers, 1840-Bigues, 1901) era primogènit d’un llinatge antic, amb casa pairal a Bigues i residència habitual a Barcelona, es doctorà en dret i exercí de notari. El 1897 fou degà del col·legi notarial de Barcelona. Presidí els Jocs Florals de Barcelona (1897) i l’Associació d’Excursions Catalana (1883-91), a la qual donà un gran impuls, especialment a la secció de folklore.

A partir del moviment catalanista i cultural de la Renaixença Catalana del XIX va aparèixer l’interés de la gent més benestant per a conèixer i donar a conèixer tots els racons del nostre país, aquesta particular inquietud motivà el naixement d’entitats excursionistes com l’Associació d’Excursions Catalana (1878) o el Centre Excursionista de Catalunya (1876) i, al seu redós, trobades de socis i publicacions on divulgaven les sortides, troballes i excursions.

Francesc Maspons fou un dels membres més actius de l’Associació d’Excursions Catalana i publicà diferents articles explicant les seves sortides, un d’aquests es refereix específicament a la seva anada el dia 5 de setembre de 1884 (!) de Sant Hilari Sacalm fins a Santa Coloma de Farners seguint les carenes més altes de les Guilleries, passant per l’ermita del Pedró i descendint a la plana pel camí que baixa la Serra del Corb , pel costat de la masia de Can Patrinxo.

El mateix camí que ressegueixo avui en dia amb el meu gos –en Jack- però realitzat i explicat en el darrer terç del segle XIX.

El recorregut és totalment coincident amb el d’avui en dia i és reconeixen perfectament els masos, ermites, camins i accidents geogràfics.

En les properes entrades del bloc hi posaré el text publicat per Francesc Maspons i l’acompanyaré de les fotografies actuals que he fet en les diverses ocasions que hem resseguit aquest camí mil·lenari. Entre aquestes fotografies hi ha les darreres que ha fet tornant a fer el camí i parant més l’atenció per a , amb una mica d’imaginació, sentir-me fent les mateixes passes que aquell excursionista pioner.
 
El butlletí de l'Associació d'Excursions Catalanes el podeu descobrir en aquest enllaç.El volum digitalitzat en el dipòsit de documents digitalitzats de la Universitat Autònoma de Barcelona  agrupa tots els butlletins de l'any 1887.