dimarts, 8 de març de 2016

PARADISOS PROPERS: BEUDA
Fa unes setmanes vam apropar-nos fins el terme de Beuda, a l'Alta Garrotxa, per a descobrir-ne alguns dels seus espais i edificis més emblamàtics.

És una proposta del tot recomanable, doncs combina paisatge i història.

Per una part el paisatge de boscos d'alzines que s'encimbellen amunt, cap el cim del santuari del Mont,  en un recorregut vertical tacat per cingleres i pedrots calcaris, com també per les restes del vigilant Castellot de Beuda.

Sota aquests cims hom pot contemplar el veïnt de l'església de Segueró i la gran casa pairal del Noguer.

La fàbrica d'aquesta històrica masia és impressionat i explica per si mateixa la raó de la dita:

"Si voleu saber qui son
els més rics d'aquesta terra:
El Noguer de Segueró,
el Sobirà de Santa Creu
i l'Espona de Saderra"

Des de les poques cases que formen el nucli de Beuda, a l'entorn de l'església romànica de Sant Feliu, també podem albirar la masia fortificada del Castell.

I dins el terme, no lluny, envoltat de bosc, el monestir del Sant Sepulcre de Palera. Una joia del romànic del segle X.

La nostra visita als paratges de Beuda ens va deparar finalment la gran sorpresa de poder xerrar amb un vell carboner que ens va explicar un munt d'històries.


1 comentari:

Quim Bou ha dit...

Ei!
El proper cop, pugeu al Castellot. Es pot aparcar a deu minuts de Beuda, seguint la pista/carretera que va cap a la pedrera en un trencant de pista de terra a l'esquerra. És part d'un camí que puja a la Mare de Déu del Mont. Amb 3/4 horeta et plantes dalt del Castellot, un lloc que ben segur que us agradaria :)
També és un xic trist, és allò que comentàvem del patrimoni que es va perdent. El Castellot és un petit castell que encara conserva molts trams i estructures, però força malmesos (la torre mateix). Esperem que no s'ensorri abans de que algú hi intervingui...