Ahir vam passar el dia a la ciutat de Blanes.
Cada poble i cada ciutat del nostre país té els seus petits tresors per a mostrar, encara que en una primera ullada ens sembli que no.
Alguns d'aquests els podem trobar a Blanes. Podem pujar fins el castell de Sant Joan i gaudir de la privilegiada panoràmica sobre la ciutat, el mar i les muntanyes del Montseny i les Guilleries.
També podem passejar pel jardí botànic Mar i Murtra i sentir-nos orgullosos de tenir aquest petit paradís de vegetació a la Costa Brava. Fa molts anys el comerciant alemany Carl Faust s'instal·là a Blanes i la seva afició pel naturalisme el va portar a comprar terrenys i crear aquest jardí. Gràcies a això s'ha pogut conservar aquest espai natural intacte a la nostra castigada costa, un veritable privilegi.
I també podem passejar per l'animat centre comercial de Blanes, admirant-hi la font gòtica del segle XIV, que ens parla de de la importància de la vila durant els anys que estava sota la jurisdicció de la família Cabrera.
Blanes també és protagonista de la història de Catalunya durant la Revolta i la Guerra dels Segadors, en el segle XVII. Per aquest motiu la ciutat surt com a teló de fons en els meus dos primers còmics.
Durant la revolta els segadors de la plana de la Selva van empènyer fins aquí els terços militars espanyols comandats per Leonardo de Moles, on s'hagueren de refugiar i embarcar per a no quedar-ne atrapats.
Durant la Guerra dels Segadors, ja al final de la guerra, les tropes castellanes del marquès de Mortara,
davant la negativa de la població a rendir-se, el setembre de 1652 atacaren la vila amb artilleria, i la repressió fou dura: 300 dels defensors foren condemnats a galeres. Blanes fou una de les darreres viles que capitularen davant els castellans, un episodi de resistència i heroïcitat que vaig recollir a Serrallonga Bandera Negra.
Com he dit, molts de llocs del nostre país ens poden mostrar els seus tresors amagats. Però és que a més, si busquem una mica en el seu passat, veurem que han estat veritables protagonistes de la nostra història i que convé recordar i reivindicar aquest protagonisme.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada