dijous, 16 d’agost de 2012

UN LLIBRE MOLT RECOMANABLE: REBELS A TRAMUNTANAGràcies a una recomanació del bloc de l'amic Fèlix Rabassa i Martí (larenaixensa.blogspot.com) vaig poder accedir i trobar a la llibreria "Rebels a tramuntana", novel·la escrita per Joan Soler i Amigó i editada per Columna Editorial l'any 2003.

De què va Rebels a tramuntana?. Doncs precisament de la revolta dels Angelets de la Terra i del complot de Vilafranca!.

Joan Soler i Amigó (Badalona, 1941) és pedagog i escriptor, interessat en la recerca i difusió de la cultura popular. L'any 2003 va obtenir el III Premi Leandre Colomer de Novel·la Històrica per aquesta obra que relata els, força desconeguts, fets de la Revolta dels Angelets al Vallespir i el Conflent.

Permeteu-me utilitzar directament la descripció de la novel·la que fa en Fèlix Rabassa:

"La novel·la relata la revolta liderada per Josep de la Trinxeria, pagès de Prats de Molló, i els patriotes guerrillers anomenats “angelets” que es va desenvolupar entre 1667 i 1675, i el complot de Vilafranca de Conflent. Hi apareixen personatges entranyables com en Nazari, un jove pastor del Conflent, o la Blaia, filla d’una família immigrant occitana instal·lada a Badalona, així com una colla d’angelets de la terra fidels a en Trinxeria, que lluitaran contra els francesos a les comarques del nord i del sud del Pirineu. Altres angelets, personatges de ficció, són en Temme, dit Bordegàs Gavatx, la seva amistançada Gracieta, anomenada la Vailet, en Ferriol, en Carana, en Caragravada o mossèn Hug, i d’altres foren reals, com en Joan Miquel Mestre, dit l’Hereu Just, en Lambert Manera, en Damià Noell i en Martí Llutero. Els nobles catalans, Manuel de Descatllar i Carles de Llar, que dirigiren el complot de Vilafranca de Conflent, que també pretenia expulsar els francesos dels comtats del nord, al costat de la frívola filla de Carles de Llar, són presentats a la recta final del llibre. Festes populars nord-catalanes com el ball de l’Ós de Prats de Molló o la Setmana Santa de Perpinyà són descrites amb mestria per l’autor, especialista en cultura popular.

L’obra és ben escrita, conté moltes dades històriques que ajuden a contextualitzar els fets, sense que això sigui un inconvenient per a una lectura àgil i atrapa el lector, amb les seves aventures, des de bon principi, transportant-lo al Conflent, el Vallespir i el Rosselló del segle XVII. “Rebels a tramuntana” hauria de ser lectura obligatòria a tots els instituts de la Catalunya del Nord on s’hi ensenya en català, però també als Països Catalans sota administració espanyola, perquè a través d’una lectura amena, els joves estudiants aprendrien que a mitjan segle XVII els catalans varen lluitar, alçant-se en armes contra els exèrcits estrangers que ocupaven el nostre país".

Per a mi aquesta recomanable novel·la va ser tota una descoberta i no cal dir que la lectura de les seves pàgines em va traslladar a l'acció d'aquells convulsos anys dels comtats nordcatalans. Retrobant-me amb personatges i fets històrics que he traslladat al meu còmic amb més o menys llicències històriques.

L'autor relata en forma de novel·la aquells fets i hi incorpora els elements de collita pròpia per a fer el relat més complet, però sense es perdi en cap moment el fil històric dels fets més veraços. Per això crec que aquesta novel·la  és la millor aproximació que podem fer a la història dels Angelets de la Terra.

Crec que l'autor va saber incloure en el seu relat els moments més dramàtics d'aquella història i les sensacions dels protagonistes , com també la descripció detallada dels llocs i dels paisatges i dels costums d'aquells temps, cosa que ens trasllada amb veracitat al Conflent i el Vallespir revoltats del segle XVII.

La fidelitat i el compromís amb el país dels protagonistes, des d'en Trinxeria fins a Manel Descatllar, descrits per Joan Soler i Amigó converteixen el relat en aquesta mena de poema èpic a la lluita per la terra que a mi tan m'agrada.

És un llibre molt recomanable per a conèixer la història , gaudir d'un text molt ben escrit i adquirir sensacions vibrants sobre la Revolta dels Angelets de la Terra i els seus protagonistes.

Per indicació d'en Fèlix Rabassa vaig poder aconseguir aquesta edició a la Llibreria les Voltes de Girona, que molt amablement van encarregar-lo a l'editorial.

Cap comentari: