dijous, 9 de febrer del 2012

EL TRACTAT DELS PIRINEUS D'ACTUALITAT

 Trobada dels monarques francès i castellà, 
a l'illa atlàntica dels Faisans, on van signar el Tractat dels Pirineus de 1659.

Una coincidència curiosa: ara que estic fent aquestes entrades relatives a les revoltes dels Angelets de la Terra, apareix en la premsa que el municipi de Font-romeu acorda denunciar el Tractat dels Pirineus de 1959, com podeu llegir en aquesta notícia del Punt

Sembla que l'Ajuntament d'aquesta localitat de l'Alta Cerdanya, un dels territoris catalans annexionats a França amb el tractat, protesta pel mal tracte que reben del Ministeri d'Educació francès i han optat per l'original via d'aprovar un acord mitjançant el qual el municipi demana la revisió simbòlica del Tractat dels Pirineus per tal que el poble pugui tornar a Catalunya.

Jurídicament l'acord adoptat no tindrà cap força, com també deu ser ben cert que  l'acord municipal no deu ser gairé més que una mesura per apretar el govern francès,  però no deixa de ser una iniciativa  que pot servir per a recordar-nos a tots plegats la història del nostre país.

Contrariant aquesta notícia, convé recordar que fa pocs dies el President del Consell Regional del Llenguadoc-Rosselló va manifestar amb contundència que "cal ser realista, i fer creure que el nostre futur està girant-se cap a Girona és enganyar la gent" i que les comarques nord-catalanes estan dins unes fronteres que tenen Montpellier com a capital regional i París com a capital nacional. 

Dit d'una altra manera: dubto molt que cap autoritat o poble nord-català li interessi mirar gaire cap a la nostre simple i feble autonomia catalana.

I és que la guerra ja la vam perdre fa molt temps; precisament un any  1674 , amb la derrota de la segona revolta dels Angelets.