divendres, 9 de gener de 2009

Itinerari d'en Serrallonga : la Sala de ViladrauHi ha tres masos encara que donen forma a l'itinerari vital d'en Serrallonga:

- La Sala de Viladrau
- Can Serrallonga a Sant Hilari Sacalm
- Ca l'Agustí a Santa Coloma de Farners

El bandoler va regnar a les Guilleries en el temps del seu màxim explendor i resseguir aquest paisatge, encara ferèstec en molts llocs, ens permet evocar la seva presència.

Però físicament aquests tres masos esdevenen l'espai més immediat on ell va viure i configuren el seu itinerari vital: el mas on va nèixer, el mas on es va casar i va viure i el mas on fou traït i fet presoner.

El primer d'ells és la magnífica masia de la Sala de Viladrau.

Trobem documentat el mas des del segle XIII i és un magnífic exemplar de masia fortificada amb una torre de defensa, edificada en un magnífic paratge natural del municipi de Viladrau.

Els Sala eren els senyors del mas i una de les famílies més importants del lloc. Amb l'arribada de temps difícils marcats per males collites, la pesta i les guerres, aquesta fortalesa familiar va anar debilitant-se.

El pare del bandoler, de nom també Joan Sala, es va casar el 1572 amb Joana Ferrer de Sant Pere Desplà. Fruit d'aquest matrimoni van nèixer sis fills: Antoni (l'hereu), Anna Maria, Rufrasina, Marquesa, Joan i Baltasar.

En Joan, qui esdevindria bandoler, va nèixer el 1594 , essent batejat el 23 d'abril.

L'any 1598 Joana Ferrer va morir a causa d'un part i el pare es va casar amb Margarida Terrades. D'aquest segon casament van nèixer tres nois: Pere, Joan i Segimon, tots tres també esdevindrien bandolers.