dimarts, 7 d’abril de 2020

PROGRAMA TEATRAL DE LA SARSUELA DON JOAN DE SERRALLONGAEl 7 d’octubre de 1922 s’estrena al teatre Tívoli de Barcelona una nova adaptació de l’obra de teatre de Víctor Balaguer, ara en català i adaptada com a drama líric. L’editor “Salvador Bonavia llibreter” publicaria l’obra el mateix any.

L’encarregat d’escriure el text i fer l’adaptació a l’escena lírica (sarsuela) va ser el poeta, crític d’art i filòsof Francesc Pujols i Morgades (Barcelona 1882 – Martorell 1962).

L’encarregat de la part musical va ser el popular compositor Enric Morera (Barcelona, 1865-1942). De Morera tots recordem la composició d’algunes de les més populars sardanes, però va ser el músic amb més talent dramàtic i el que millor va servir els ideals del teatre líric modernista. Va ser, també, el més decidit defensor dels plantejaments del teatre líric en català, per al qual va comptar amb la cooperació dels més eminents llibretistes del moment, prova de la seva capacitat de convocatòria.

En l’estrena de “Don Joan de Serrallonga” també va debutar-hi el tenor Emili Vendrell (Barcelona 1893-1962). Enric Morera el va escollir per al paper de Fadrí de Sau, acompanyant així a la jove soprano Josefina Bugatto, en el paper de Joana Torrelles, i el ja famós baríton Emilio Sagi-Barba, en el paper de Don Joan de Serrallonga.

El 19 de març de 1923, festivitat de Sant Josep, la sarsuela s’estrenava al Teatre Fortuny de Reus, amb canvi de soprano i baríton, però mantenint l’exitós Emili Vendrell en el paper de Fadrí de Sau.
 
Començava la popularitat d’Emili Vendrell i amb un sol any la seva figura ja era prou reclam per a figurar amb una fotografia seva, guarnit de Fadrí de Sau, en els programes publicitaris d’aquell moment.

Cap comentari: