divendres, 27 d’abril de 2018

“EL BANDOLER SERRALLONGA A BRUNYOLA” A QUADERS DE LA SELVA


“Quaderns de la Selva” és una edició miscel·lània anual que edita des de l'any 1984 el Centre d’Estudis de la Selva, juntament amb l'Arxiu Històric Comarcal de Santa Coloma de Farners. El seu objectiu és permetre la divulgació d'estudis i aportacions referits a la comarca històrica de la Selva i fer possible el contacte entre els investigadors i estudiosos que treballen en aquest àmbit i el públic interessat. Els seus àmbits temàtics s'emmarquen dins de les ciències humanístiques, destacant-ne l'arqueologia, la història local, la història de l'art i l'estudi de les fonts documentals. Aquesta revista també inclou un apartat de ressenyes i de bibliografia comarcal.

Ara acaba d’aparèixer publicat el seu número 29 i aquest conté l’article “El bandoler Serrallonga a Brunyola” escrit per l’investigador i bon amic Ricard Teixidor Palau a partir de les meves recerques en el procés sumarial del bandoler i els seus coneixements i aportacions sobre les masies i el  terme de l’antiga baronia de Brunyola.

Com diu el resum de l’article: “El terme del Castell de Brunyola, situat entre les Guilleries i la plana de la Selva, va ser lloc de pas per part del bandoler Serrallonga per anar a robar al camí ral barcelonès i altres llocs. A més, hi va cometre assalts, robatoris i segrestos en masies i va saltejar camins. Per dur a terme aquest est8udi, hem fet el buidatge de tot el procés sumarial. D’aquesta manera, hem pogut extreure els noms des masos on va actuar, els hem identificat amb els actuals i expliquem quin tipus d’actuació hi va fer segons les declaracions i confessions dels propis testimonis. També hem trobat i donem els nom de les persones que li feien de fautors”.

L’estudi publicat conté un quadre que sintetitza la localització en el procés sumarial del bandoler de les persones, masos i dates de les actuacions; la relació de saltejaments de camins, segrestos i robatoris comesos en les masies del terme; la relació de fautors i també la perseguidors  que en Serrallonga va tenir a Brunyola. Tot això documentat a partir del buidatge del procés sumarial i també dels coneixements que Ricard Teixidor té dels masos de l’antiga baronia, cosa que ha permès localitzar perfectament cada passatge.

Completa l’estudi la bibliografia i també dues de les il·lustracions que vaig fer per acompanyar les entrades del meu bloc que han servit de base per  a l’article ara publicat als “Quaderns de la Selva”. El sumatori de les dues eines, bloc i estudi publicat, esdevé l’eina més completa i definitiva per a conèixer la història d’en Serrallonga a Brunyola.

1 comentari:

albert matalonga ventura ha dit...

M'ha agradat veure't de bandoler Ricard, molt apropiat pels temps actuals. Una braçada molt forta company.