dimarts, 9 de gener de 2018

LES COVES DEL BANDOLER (1970)
L'any 1970 la revista Cavall Fort va publicar per capítols (en dobles pàgines i en els números del 168 al 184) el còmic titulat "Les coves del bandoler" que tenia com a protagonista secundari la llegenda del tresor d'en Serrallonga.

El còmic va  ser dibuixat els anys 1968 i 1969 per Antoni M Vinyes-Miralpeix i Gassó (Toni Vinyes), nascut a Anglès el 1947. 

El relat explica com els dos protagonistes, en Segimon i en Grau, es perden per Susqueda quan buscaven les terres del bandoler Serrallonga. i, en arribar-lis a les orelles la llegenda del tresor amagat del bandoler, preparen una expedició per trobar-lo en les coves d'aquelles muntanyes.

Això els porta als voltants de la presa de Susqueda, recentment construïda per aquelles dates, i allí es troben un personatge vestit de Serrallonga que ronda pels boscos de nit i  es dedica a sabotejar les instal·lacions de la presa. 

L'autor del còmic, es defineix com un enamorat de les Guilleries. Això, sumat a un encadenat de fets reals viscuts per ell en aquest entorn, el va portar a empescar-se l'aventura que va acabar publicada a Cavall Fort. No  és d'estranyar, doncs, que la popular llegenda del tresor amagat d'en Serrallonga li servís d'inspiració per al còmic.

Els paisatges de les nostres Guilleries i la presa de Susqueda , junt amb la ciutat de Barcelona, són l'escenari identificable en el còmic.

Com a anècdota, en un malentès amb l'impressor va fer que utilitzessin les seves notes de color (fetes amb poca cura només com a referència per al gravador) com a coloració definitiva. Això, efectivament, distingeix l'acabat del còmic dels altres que es publicaven en la revista.

L'any 2016 es va tenir la bona pensada de fer una edició facsímic del còmic, recollint totes les pàgines en un sol àlbum i editada amb la col·laboració de l'Ajuntament de Susqueda.Cap comentari: