dimarts, 23 de maig de 2017

EL MAS GORNERS DE PLANTADÍS

Al terme municipal de la Cellera de Ter podem fer una caminada realment espectacular , molt variada i recomanable. Per a fer amb calma, ascendint fins a cims amb panoràmiques de vertigen. Per a gaudir de boscos de tot tipus, de secà i de fondalades. Per a fer una aventura baixant per un feréstec torrent, acompanyats de salts d’aigua. I per a caminar sota terra, dins la foscor d’una mina. 
La ruta comença al Pasteral i ens porta fins el cim de Puigdefrou , on tenim unes impressionants vistes de 360 graus a l’entorn. Aquest pot ser el punt més alt de la caminada, o podem fer-la més exigent pujant fins a Sant Gregori del Turonal, un dels cims més alts de les Guilleries. 

La baixada la fem seguint el curs del torrent del Gorners, una divertida aventura que s’ha de fer amb cura, gaudint de la remor dels salts d’aigua i de la frondosa vegetació que ens abriga. 

Arribats arran del curs del riu Ter, amansit per l’embassament del Pasteral, descobrim vestigis d’antigues explotacions mineres que van existir en aquesta zona. El camí arran d’aigua ens porta fins la “mina dels xampinyons”, una mina d’un quilòmetre de llarg que podem caminar tota si portem llum. Una veritable aventura en la foscor. 

La caminada l’acabem amb precioses vistes als meandres del Ter. 
Aquesta ruta és força exigent (25,5 kms i 1.254 metres de desnivell) . Es necessita GPS per a realitzar-la. 

Fer-la ens permet descobrir racons d’una feréstega bellesa del nostre país. Una aventura des del cel –els cims panoràmics- fins a sota terra mateix. I també ens permet descobrir una masia relacionada amb la història dels bandolers d’en Serrallonga: el Gorners.

El mas, el trobem en el camí de baixada, passada la font d’en Nofre, a 621 metres d’altitud. Es troba situat en el veïnat de Plantadís. 

D’aquesta masia en sortiren tres germans que van formar part de la quadrilla de bandolers de les Guilleries.En les properes entrades us parlaré de la història d’aquests tres germans.