dimarts, 30 d’agost de 2016

HEM ESTAT A L'HOSTAL DE L'ARRUPIT

 
 

Fa unes setmanes va contactar amb mi en Xavier, l'actual propietari de l'històric Hostal de l'Arrupit, que em va convidar a anar-hi, coneixedor del meu interés per la història i el paisatge del bandoler Serrallonga.

Situat a la carretera que va de Mallorquines a Hostalric, aquest edifici va ser un dels més coneguts hostals a peu del camí ral de Barcelona a França.

Se'n tenen referències  i anotacions històriques molt diverses.

Pep Vila, en un article publicat a la Revista de Girona l'any  2001, ens en dona algunes:

"L'ambaixador venecià Segismondo Cavalli, que va visitar Espanya el 1567, va passar el 15 de març per la Jonquera ... i el dia 18 de maig va fer parada i fonda en un hostal, possiblement l'hostal de Rupit o de l'Arrupit, situat al cosatat del camí ral i de la riera de Santa Coloma, del qual ha sobeviscut aquest refrany: "A l'hostal de l'Arrupit, ben pagat i mal servit". El 7 de desembre de 1536 l'emperador Carles V, procedent de Palamós i amb destinació a Barcelona, s'aturà també en aquest hostal".

L'Arrupit també és famós -i d'aquí ja poseu suposar el meu interés per visitar-lo- perqué va ser objecte d'una rellevant i coneguda acció de la quadrilla d'en Serrallonga.

El mes de març de 1630 en Joan de Serrallonga i catorze homes de la quadrilla baixaren de les Guilleries fins l'hostal de l'Arrupit i allí, armats amb els seus pedrenyals, assaltaren a uns trenta o quaranta viatgers que feren entrar dins la cuina de l'edifici on els robaren les pertinences. Acabat  això retornaren cap a la banda de Querós.

Aquest episodi és relatat en el procés sumarial pel mateix Serrallonga, pel Fadrí de Sau i també per altres bandolers que hi participaren i el transcriure en una propera col·lecció d'entrades del bloc.

De moment, en les properes entrades, us deixo amb algunes de les fotografies que vaig fer de la nostra estada en aquest emblemàtic lloc; el qual forma part, de manera destacada, del que anomeno "tresor d'en Serrallonga", els espais i edificis que ens recorden la seva història.

Per a  conèixer més sobre l'hostal us recomano aquesta entrada del bloc "Antics hostals de camí ral".