dimarts, 2 d’agost de 2016

UN PLÀNOL DE BEAULIEU AMB LES GUILLERIES I EL COLLSACABRA
Sébastien de Pontault de Beaulieu (1612-1674), senyor de Beualieu-le-Donjon i cavaller de l’orde de Sant Miquel, conegut com el Cavaller de Beaulieu, fou un militar i enginyer francès considerat com a pare de la topografia militar.

Al llarg de la seva vida va confeccionar, per encàrrec del rei Lluís XIV , un enorme catàleg de mapes i plànols de setges, batalles i expedicions franceses. Des de la batalla de Rocroi fins a la presa de Namur, Beaulieu, amb el concurs de diferents gravadors, elaborà i publicà làmines a partir de 1646 i , continuant l’obra els seus familiars, fins el 1694.

La cartografia de Beaulieu és immensa i de valor incalculable per a conèixer el territori, les ciutats, les fortificacions i les batalles del segle XVII. Entre tot aquest material hi destaca també tot el que va realitzar durant la Guerra dels Segadors a Catalunya, entre el qual hi ha els coneguts gravats del setge de la ciutadella de Roses de 1645 i el de la batalla del Ter de 1694.

Beaulieu no es va centrar únicament en els mapes de batalla o els plànols i vistes de ciutats emmurallades, sinó que també va dibuixar , al llarg de les seves expedicions amb els militars francesos a Catalunya, mapes del país.

Un d’aquests, datat aproximadament l’any 1668 i contingut dins l’atles “Les Plans et profils des principales villes, et lieux considerables de la Principauté de Catalogne” , és el mapa titular “Carte du gouvernement de Gironne”.

En aquest mapa hi trobem una de les primeres aproximacions cartografiades de les Guilleries i el Collsacabra, junt amb l’extens territori de les comarques gironines que, seguint el curs del Ter, abasta des de Vilanova de Sau (Osona) fins a Colomers (Baix Empordà).

Aquest mapa primigeni serveix per a presentar la situació aproximada dels municipis i de la xarxa fluvial a l’entorn de la ciutat de Girona. Hi apareixen a la banda esquerra els territoris de les Guilleries i el Collsacabra, amb l’esquematització de les zones muntanyoses i les diferents batllies com Querós, Tavertet, Cantallops, Susqueda, Anglès, Santa Coloma ....

Es tracta d’un dels plànols més antics de la zona, que en la part feréstega de la Selva (com es detecta per les distàncies dels municipis) fa una aproximació idealitzada que no es corregiria fins que el 1880 Juli Serra va aixecar la planimetria definitiva d’aquest espai tan salvatge.

L’altles de Beuaulieu, amb tots els plànols que va realitzar a Catalunya, es pot consultar en aquest enllaç.