divendres, 1 de juliol de 2016

LA BANDA SONORA DEL BANDOLER (2): EMILI VENDRELL


L’any 1922 s’estrenà al teatre Tívoli de Barcelona la sarsuela “Don Joan de Serrallonga”, adaptació al teatre líric amb música d’Enric Morera i lletra de Francesc Pujols.


En l’exitosa estrena de “Don Joan de Serrallonga” va destacar-hi un dels actors: el tenor Emili Vendrell (Barcelona 1893-1962). Enric Morera el va escollir per al paper de Fadrí de Sau, acompanyant així a la jove soprano Josefina Bugatto, en el paper de Joana Torrelles, i  el ja famós baríton Emilio Sagi-Barba, en el paper de Don Joan de Serrallonga.


Pel que es veu Emili Vendrell va ser l’actor i cantant que va aconseguir major èxit en aquella obra , fins el punt que es començaren a publicar alguns discs amb les seves cançons.


El anys vint s’havien fet populars els discos de pissarra per a gramòfons. L’empresa discogràfica alemanya Odeon, que  els anys vint gravava i exportava el 70% de la seva producció , era la titular d’un extens catàleg discogràfic, en el qual no hi podien faltar les gravacions de la sarsuela Don Joan de Serrallonga.


En el catàleg de l’any 1922 hi trobem cinc discos amb gravacions de  la sarsuela d’en Serrallonga. Cadascun conté un tema per cada cara (els discos de pissarra sols admetien una gravació per cada cara i evolucionaven a 78 revolucions per minut) i en quasi tots ells hi apareixen temes cantats pel tenor Emili Vendrell.


Per a la meva col·lecció particular ha pogut aconseguir la referència 139571 del catàleg, que conté les cançons “Cant de guerra” i “El perdó”, interpretades per Emili Vendrell.


Si voleu saber més sobre aquesta sarsuela podeu consultar aquest interessant bloc.


Cap comentari: