divendres, 20 de novembre del 2015

PEDRES AMB MOLTA HISTÒRIA AL MOIANÈS






Aquest cap de setmana passat vam fer una escapada familiar per a gaudir de nous però assequibles espais interessants prop de casa.
El destí va ser la nova comarca del Moianès i alguns dels seus tresors.

Al Moianès, la comarca més recent de Catalunya, s’hi accedeix fàcilment per l’Eix Transversal. Aquest altiplà , envoltat per les comarques d’Osona, Bages i Vallès Orienta, forma un territori amb un paisatge i una història propis.

Entre la seva oferta, que podeu conèixer en aquest enllaç, nosaltres vam escollir quatre elements relacionats amb la pedra i la història i que ens van permetre transitar per temps reculats en les arrels de la comarca: des d’abrics troglodítics fins a monuments medievals.

El primer lloc que vam visitar va ser el monestir romànic de Santa Maria de l’Estany, al poble de l’Estany. Un monestir agustinià del segle XI i una de les joies del romànic a casa nostre, on destaca un claustre amb capitells.

El segon espai que vam visitar va ser la balma de l’Esplugade Sant Quirze Safaja. L’indret, una gran balma creada per la natura en els parets rocalloses del municipi, ens parla de la llarga història de la comarca, rememorant les primeres ocupacions d’homínids del país.

A Castellcir vam visitar la masia troglodítica de les Esplugues. En aquest mas de pedra, construït a l’abric d’un balma de pedra i habitat fins l’any 2002 (!), podem tastar l’habilitat dels nostres avant-passats per  aprofitar  tot allò que els ofereix la natura.

I finalment, també a pocs quilòmetres de Castellterçol, vam acabar el dia visitant el poble medieval de Granera. Aquí, envoltat d’un paisatge  que limita amb les grans parets de la Mola i la Serra de l’Obac, el castell medieval sembla vigilar-ho tot des de la seva atalaia. Tot això acompanyat d’unes poques cases que semblen buscar la protecció de la fortalesa al barri del castell i de dues esglésies que el miren separades a distància, com si els poders nobiliaris i religiosos d’abans no s’haguessin posat d’acord en el lloc on posar el poble.

Aquests racons del Moianès formen part dels petits grans tresors que ens ofereix el nostre país. Llocs que val la pena conèixer i recomanar.

A l'hora de tornar us recomano aturar-vos a la cooperativa del poble d'Artès. En el celler podreu comprar-ho un bon vi o xampany del Bages, inclós el blanc de la varietat de raïm picapoll.