divendres, 12 de juny de 2015

SERRALLONGA A EBAY, O EL MÓN ÉS UN MOCADOR
En la darrera entrada del bloc he parlat del llibre “Serrallonga l’últim bandoler” de l’escriptor Llorenç Capdevila.

Es dona la circumstància que vaig descobrir fa temps l’article que il·lustra aquesta entrada. Es tracta d’una col·laboració de Llorenç Capdevila al diari “Segre” datada de l’any 2009 i que devia venir motivada pel seu interès pel personatge de les Guilleries que ell havia novel·lat.

En ell ens parla de la troballa que ha fet en la pàgina web d’Ebay. Es tractava , en el seu moment, d’un anunci d’un venedor eivissenc que havia posat a subhasta quinze fulls originals del segle XVII del procés sumarial al bandoler.

A Llorenç Capdevila, a banda de l’elevat import del preu de sortida de la subhasta (7.000 euros), li era estrany que algú pogués posseir i posar a la venda una part del procés sumarial original del bandoler i es preguntava quin valor tindrien i si eren realment originals.

Sí que ho eren d’originals, però no provenien del procés a en Serrallonga sinó de les visures o declaracions de testimonis arrel de la brega de la quadrilla i la mort de Cristòfol Madriguera que va tenir lloc amb els homes del batlle d’Osor l’any 1630.

Es tractava del procés del qual vaig parlar en aquesta entrada del bloc i del qual l’historiador Ramon Albets va realitzar-ne aquest article. Per tant , un document important, original i de primer ordre sobre el bandolerisme de les Guilleries. Al final, però, el document no es va vendre per Ebay sinó en una subhasta, l’any 2012, per un import de 2.800 euros.

Una curiositat que m’ha semblat interessant d’explicar atès que a més , com aquella teoria dels “sis graus de separació” que vol demostrar que el món és un mocador, he gaudit d’una coincidència amb allò que en Llorenç Capdevila va trobar l’any 2009.

El mateix venedor a Ebay del procés d’en Madriguera ha guardat i m’ha permès aconseguir ara un important document relacionat amb el bandolerisme.

Es tracta d’un exemplar dels “Capítols de la unio de la ciutat de Barcelona per expulsio dels ladres, bandolers y altra gent de mala vida” , datat del 20 de juny de l’any 1616, que passa a enriquir el meu fons particular sobre la història d’en Serrallonga i el bandolerisme català.

Un document força important, datat sis anys abans que en Joan de Serrallonga fes el seu pas definitiu al bandolerisme, i del qual en parlaré en una propera entrada del bloc.