dimecres, 5 d’octubre de 2011

SANTA BÀRBARA


L'ermita de Santa Bàrbara es troba al cim més alt del terme municipal d'Anglès.

Es tracta d'un edifici religiós ja citat l'any 1310, lloc de gran devoció pels vilatants en temps pretèrits i que va ser restaurat fa pocs anys, presentant a hores d'ara un immillorable aspecte.

Des d'aquest cim les vistes sobre les planes de la Selva son immillorables. Al peu del santuari hi trobem les masies de Sant Amanç, entre elles Can Camps.

Existeix un episodi , narrat pel Fadrí de Sau en el procés sumarial, que ens explica la relació entre els homes d'en Serrallonga i l'ermità de Santa Bàrbara d'aleshores.

Pel volts de l'any 1628 el Fadrí de Sau, junt amb alguns homes i la seva companya Margarida Severa, van anar a trobar un tal Cloperes de la vila d'Osor i el van amenaçar de matar-lo si no els donava seixanta lliures.

"li diguerem quens portas dites sexanta lliures a la Armita de Santa Barbara y que les donas al ermita que nosaltres les cobrariem dell y anant nosaltres a dit armita a sercar dit diner y cobrades que aguerem dites sexanta lliures nos les partirem igualment que cadahu prengue sa part y jo la mia".

Aquest episodi ens parla de les relacions d'ermitans i gent d'església amb en Serrallonga i la seva quadrilla, com també del mètode d'extorquir amb simples amenaces i obtenir aquesta mena d'impost revolucionari dels bandolers del Barroc.