dimecres, 21 de juliol del 2021

EL SOBIRÀ A “LA MASIA CATALANA” (1959)

 




L’any 1959 l’editorial AEDOS publicava la primera edició del llibre “La masia catalana” del qual era autor Joaquim Camps i Arboix.

Es tractava del primer gran estudi dedicat a la masia catalana, una de les institucions que tipifiquen la idiosincràsia dels catalans. En termes generals es pot afirmar que les terres de masos tenen un tarannà diferent de les que no en tenen o posseeixen escassament. El mas implica un esperit de treball, un sentit pràctic de la feina, com implica una forta dosi d’abnegació degut a l’isolament imposat, en molts casos, per la llunyania dels centres urbans.

D’altra banda, l’arquitectura de les masies catalanes va influir intensament en al configuració del país, matisant i donant forma al paisatge.

La pagesia catalana, creadora de masos, la primera d’Europa redimida en bloc dels mals usos feudals, va usar bé el seu alliberament; creà les cases pairals, element bàsic d’estabilització i de prosperitat d’una classe rural que va exercir enorme influència en al formació de l’ahir i de l’avui de la societat catalana.

Tot això s’ha perdut en gran manera. El despoblament del món rural va ser inevitable a partir dels anys seixanta. De fet, l’autor ho blasmava en el darrer capítol del llibre, tot i fent propostes per a redreçar allò que ja era inexorable.

Avui en dia, quan caminem per muntanyes com les nostres Guilleries,  en trobem de cara amb l’esquelet d’antigues masies perdudes inexorablement per sempre. Aleshores ens envaeix una melancolia inevitable, tot pensant en tota la vida que va abandonar aquell lloc fa molts anys.

El llibre de Joaquim Camps repassa  les diferents tipologies arquitectòniques de la masia catalana, els orígens, la sociologia,  el folklore i la història. De punta a punta del país, sense deixar grans pairalies com la que domina les Guilleries i encara està plena de vida: el Sobirà de Santa Creu.