Com no podia ser d’altra manera la història del municipi de Brunyola, el seu entorn i els seus masos, està també ben relacionada amb la dels bandolers de les Guilleries capitanejats per Joan de Serrallonga.
Hi ha un motiu clar per a explicar el pas sovintejat i l’estada dels bandolers per aquests verals: l’existència de camins rals i la seva proximitat a les faldes de les Guilleries.
Entre els camins rals hi trobem el de Santa Coloma a Olot. Però també el que enllaçava amb l’antiga Via Augusta , com explicaré a partir d’estudis de l’historiador Ricard Teixidor. Aquests camins enllaçaven amb el camí ral de Girona a Vic a l’alçada del Coll de Ruscall i eren transitats de forma sovintejada pels bandolers d’en Serrallonga.
Aquest trànsit requeria complicitats de pagesos i masos on poder allotjar-se, menjar o fins i tot trobar protecció i avisos en cas de persecució.
Aquestes complicitats en aquest entorn, la colla d’en Serrallonga, les trobaven en masos de l’actual terme municipals d’Anglès , a la parròquia de Sant Amanç , en masos com Can Camps o Can Planella .
I les mateixes complicitats eren també molt abundants en el terme municipal de Brunyola , que comprèn també l’antiga parròquia de les Sposes , l’actual Sant Marti Sapresa.
A Brunyola i Sant Martí hi trobem documentat el trànsit de la quadrilla de les Guilleries, l’assalt a alguns masos i la fautoria o protecció rebuda en moltes masies i fins el rector de la parròquia de les Sposes.
En les properes entrades del bloc parlaré de tots aquests espais a partir d’informació continguda en el procés sumarial d’en Serrallonga.
Utilitzaré també informació que m’ha facilitat l’investigador i historiador Ricard Teixidor i Palau. Fa temps vam contactar i em va oferir informació sobre camins rals del municipi, a partir dels quals queda justificat el pas sovintejat dels bandolers de les Guilleries per aquestes terres i els seus masos.
Ricard Teixidor, a més, m’ha facilitat informació sobre masos i veïns de Brunyola del XVII, la qual cosa m’ha permès afinar molt més les referències que sortien en el procés sumarial , situar les masies que hi apareixen i ampliar dades sobre els seus estadants , ja fossin fautors o perseguidors d’en Serrallonga i els seus.
Les entrades del bloc les he completat amb fotografies dels masos que surten referenciats. El treball fotogràfic em va permetre de nou i durant uns dies tocar velles parets i caminar per boscos que havien acollit o vist transitar en Serrallonga. En cada espai d’aquests em vaig sentir, un cop més, atrapat pel record i l’alè dels bandolers de les Guilleries, els quals m’imaginava contemplant-me des del passat, a punt per assaltar-me en aquells camins i boscos de Brunyola.
Aquest exercici de sensacions l’he completat visualitzant els diferents episodis que s’hi expliquen amb nous dibuixos. He creat il·lustracions (en aquesta ocasió dibuixos a llapis) basades en els fets històrics que es recullen en el procés sumarial del bandoler.
Espero, doncs, que tot plegat sigui un nou viatge al passat, per a descobrir el fort lligam que hi ha entre el territori i la història d’en Serrallonga.
Permeteu-me que us descobreixi quina part del tresor d’en Serrallonga podreu trobar a Brunyola.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada