dimarts, 7 de juny de 2016

UNA EXCURSIÓ A LES GUILLERIES L'ANY 1905 Sant Hilari i la Roca d'en Pla.
 
 El carrer de França d'Osor. Les fotografies estan extretes del fons
fotogràfic del Centre Excursionista de Catalunya i les va realitzar el Dr. Antoni Bartomeus
abans de 1920.

A finals del segle XIX i principis del XX els socis de l’històric Centre Excursionista de Catalunya feien una incessant tasca de recórrer, conèixer i explicar el país i també , gradualment més, llocs llunyans.

La narració d’excursions al Montseny i les Guilleries, llocs pintorescos per aquells primers viatgers de ciutat, ens porten a pensar en la visió que devien tenir aquella gent de ciutat quan descobrien i observaven aquesta part més rústega i salvatge del país.

A la seva manera eren , a banda de disposar de recursos econòmics , gent moderna a qui li encantava retrobar la part del país més ancorada en el passat i els pagesos i paisatges feréstecs que formaven part indestriable d’aquesta descoberta.

La modernitat incipient anava a la recerca d’allò envellit i anacrònic. 

Gràcies a aquella inquietud dels primers excursionistes , però, ha quedat molt material fotogràfic i descriptiu, plànols, material etnogràfic... i fins i tot s’ha salvat molt d’aquell patrimoni rural per a la posterioritat.

En un dels butlletins  del Centre Excursionista de Catalunya he localitzat aquesta crònica d’una excursió realitzada per socis de l’entitat el 20 de maig de l’any 1905:

“A LES GUILLERIES- El dia 20 sortiren cap a l’estació de Sils y vila de Santa Coloma de Farnés nostres consocis senyors Aràjol, Bordas. Danés, Pascual, Valls (Lluís) y Vidal y Riba, ab l’objecte de visitar la serralada oriental de les Guilleries.

El primer dia’l dedicaren a visitar tot lo que de més notable guarda la vila de Santa Coloma y sos pintorescos encontorns, pujant al cim de son parroquial campanar pera admirar una vegada més la riallera vall y abrupta serralada de Farnés.

L’endemà, de bon matí, y junts ab el corresponent guia, sortiren nostres companys de Santa Coloma tot remontant lo deliciós rieral de Massaneda cap a l’arrabal de Vallors y collet de Les Fosses, pera baixar després cap al torrent de la Cendrosa y can Mataró, prop mateix de la romànica iglesieta de Sant Miquel de Cladells. Desde allí, deixant al dfarrera aquell hermós rieral reblert d’exuberant vegetació en ple esclat primaveral, pujaren cap a can Llop (a l’esquerra) y , passant per sota mateix l’enlairada y atractiva Roca d’en Pla, arribaren a Sant Hilari a un quart de nou del matí.

A les dèu, y després d’haver visitat tota la població, sortiren cap a la serralada de Sant Miquel Solterra, seguint per la carretera de can Subirà cap a can Joan d’Uix, l’hermosa finca del senyor Villavecchia , y el collet de Puigsacadira, baixant cap a la vall d’Osor, una de les més hermoses de totes aquelles encontrades.

A la una tocada arribàvem al poble d’Osor , tant atractívol per sa situació, son típich aspecte y el gran nombre de detalls que encara serva de son antich passat.

Aprop de les quatre de la tarda deixaven nostres companys aquell deliciós lloch y, deixant enrere l’encastellat santuari de la mare de Déu del Coll, seguiren riera avall, y, atravessant joliu engorjat, cap a la Colonia Clerch y mines de plom allí explotades, pera entrar en l’extensa vall d’Anglés, a qual vila arribaven al punt de les sis.

Després de visitar aquesta important vila,, en quals cases poden veure-s’hi encara gran nombre de finestrals gòtics y altres detalls arqueològichs de gran estima, sortiren en un carruatge cap a l’històrica ciutat de Gerona, desde ont alt sent-demà tornaren a nostra capital”.