dimarts, 29 de setembre del 2009

UNA LLEGENDA DE BANDOLERS


La tradició oral i escrita ens ha deixat moltes llegendes a l'entorn d'en Serrallonga i els seus homes.
Rebuscant en papers vells de la meva àvia vaig trobar un exemplar de la revista "D'ací i d'Allà" publicada l'any 1922.
Curiosament, aquell exemplar contenia un article sobre Santa Coloma de Farners i el seu balneari -el Termes Orion- i per a il·lustrar les bones propietats de l'aigua termal d'aquest indret, s'ajudava d'una llegenda sobre els bandolers de la quadrilla.
Tot i la llunyania de Santa Coloma i Queròs, l'article també afegia una fotografia de la Roca del Castell de l'Illa.
L'article ens explica:

"La tradició més antiga que es coneix d'aquelles aigües, és la dels lladres d'En Serrallonga, tan bellament glosada pel poeta Suriñach Senties.
No ens podem estar de transcriure-la; diu:
"Els lladres d'En Serrallonga eren batuts. Dos d'ells, udolant com llops, baixaven de les Guilleries.
Aquí, en aquest racó, no pogueren més. Ja queia la tarda, i llurs ferides, brutes de terra, s'obrien com flors de febre.

Un lladre - el mal lladre, boca d'infern- deia un rosari de renecs.

L'altre el bon lladre- va implorar al cel.

Aleshores Santa Coloma, invisible, que mai no seampara aquests cims ni aquests camps de l'alta muntanya catalana, va devallar pietosa. Si eren lladres, eren també homes i ... ferits", i, ai!, que el pecador penedit era el Senyor qui el preferia.
I la Santa va fer brollar l'aigua guaridora, tan generosa, rica i tèbia com si li brollés del costat compasiu.

Oh, quina tebior de niu per als lladres, avesats a domir ocults a les coves.
D'aleshores ençà l'aigua ha brollat inacabable, car les gràcies dels sants son eternes. Demés, els sofrents i els ferits no acaben mai, perquè cap lluita no fineix en la vida sinó que la vida mateixa".

dilluns, 28 de setembre del 2009

EL BALL D'EN SERRALLONGA A SANT HILARI




El Ball d'en Serrallonga és un ball parlat de plaça. Aquest ball recrea la quadrilla del bandoler i l'integren personatges com en Serrallonga, la Joana de Torrelles -la seva amant- i en Joanet -el seu fill- , a més d'una quantitat indeterminada de bandolers: el Fadrí de Sau, en Capablanca, en Xafarroques ...

En síntesi el ball consisteix en l'aparició dels bandolers i la presentació de cadascú davant el cap de quadrilla i la Joana. En el seu discurs tots ells expliquen els seus mèrits per a ser candidats a formar part de la colla. En Serrallonga els va rebent amb la declamació: "Qui sou vos, que no us conec?".

Finalitza el ball amb l'aparició dels soldats que atrapen en Serrallonga i el discurs final d'aquest, penedint-se de la seva vida de lladre.

En l'actualitat, a Catalunya existeixen colles de Ball d'en Serrallonga que l'han recuperat desprès d'anys sense representar-se. Les més importants es troben a Vilafranca del Penedès, Tarragona, Sant Hilari Sacalm, Terrassa, Vilanova i la Geltrú, Torredembarra, Tortellà, Santa Margarida i els Monjos, Sant Quintí de Mediona i Bao (Catalunya Nord).

El ball havia estat molt popular i estès a tot el país i els comptats des del segle XVII. A partir del segle XIX va anar desapareixent , fins que durant la dictadura franquista va ser prohibit atès que s'hi utilitzaven armes de foc. La primera població que va recuperar el ball va ser Vilafranca del Penedès , i recenment han celebrat el 25è aniversari d'aquella recuperació.

El ball era un entremès de festa , eminentment popular, pensat i fet per la gent del poble. Era un divertiment. Per això personatges com el "Gavatx feien un discurs humorístic, en contraposició del discurs final més moralitador que acabava prenent la funció quan els soldats atrapen en Serrallonga.

Heretant aquest sentit humorístic no ens ha d'estranyar, per exemple, veure com la Colla del Ball d'en Serrallonga de Terrassa van introduir , en la representació de Sant Hilari, el personatge d'en "Felix Millet". Aquest es presentava com a un afamat lladre i feia un discurs per a ser admès a la colla d'en Serrallonga, tot i no aconseguir-ho (segurament els bandolers del barroc tenien més sentit de l'honor que aquests lladregots encorbatats d'avui en dia).

DE FESTA A SANT HILARI


Aquest darrer cap de setmana he estat a Sant Hilari Sacalm i he posat parada de venda de llibres en el mercat barroc que organitzen dins els actes de la festa Torna en Serrallonga.

He venut llibres, he fet dibuixos i dedicatòries. Molt engrescador tot plegat.

La curiositat és que els organitzadors em van recomanar anar vestit d'època i és per això que vaig d'aquesta fila: vestit com un prohom del segle XVII.

La festa de Sant Hilari és totalment centrada en la figura del bandoler que va viure en aquesta contrada.

Especialment atractiva és la representació del popular ball d'en Serrallonga, molt estès a tot el país fins el segle XIX i -això és el més interessant- recuperat d'uns anys ençà per colles d'arreu.

A Sant Hilari hi han actuat enguany, les colles de Vilafranca del Penedès, Terrassa i de Sant Hilari mateix.

dimecres, 9 de setembre del 2009

TORNA EN SERRALLONGA A SANT HILARI


La festa "Torna en Serrallonga" es celebra els propers dies 25, 26 i 27 de setembre a Sant Hilari Sacalm, el municipi de les Guilleries al qual pertany Querós, lloc en es va casar i va agafar l'àlies el nostre bandoler.

Durant tot el cap de setmana es pot participar en activitats com "El tresor d'en Serrallonga" al voltant de les llegendes del bandoler, cercaviles de bandolers, la representació del "Ball d'en Serrallonga", activitats infantils, mercat barroc ...

Durant tres dies el poble queda envaït per bandolers arribats d'arreu.

Podeu consultar el programa en el següent enllaç:

Torna en Serrallonga