dimecres, 5 d’agost de 2009

EN SERRALLONGA A LA PANTALLA


TV3 va produir l'any passat la sèrie "Serrallonga, la llegenda del bandoler".

Aquesta no era, però, la primera vegada que el bandoler de les Guilleries cavalcava per una pantalla.

El personatge ja va ser protagonista d'éxit en una de les primeres pel·lícules del cinema català, quan l'any 1910, dos dels directors pioners del nostre cinema, Ricard de Baños i Albert Marro, van rodar la pel·lícula muda "Don Juan de Serrallonga o los bandoleros de las Guillerias".

El film era una adaptació de l'argument de Víctor Balaguer, protagonitzada per Cecílio Rodríguez de la Vega en el paper del bandoler i Dolors Pujol en el de Joana de Torrelles. Malauradament no existeix cap copia d'aquesta pel·lícula.

La segona vegada que en Serrallonga apareix a la pantalla és durant el franquisme. L'any 1948 Ricardo Gascón dirigeix una nova producció que a l'entorn de l'argument de Víctor Balaguer: "Don Juan de Serrallonga".

En aquesta ocasió es fa un autèntic esforç per donat el màxim de propietat i luxe a la producció, amb paisatges i decorats ben escollits, excel·lent vestuari i fotografia... i un repartiment de luxe en el qual apareixen l'actor italià Amedeo Nazzari -aleshores molt popular i amb una prolífica carrera- en el paper de Serrallonga i Maria Asquerino en el de Joana de Torrelles.

Es tracta d'una prestigiosa cinta que encara avui es pot veure amb gust, on l'hàbil guió de Manuel Tamayo aprofundia en les lluites entre nyerros i cadells, més que no pas el bandidatge, i composava un discurs contra la tirania sense que la censura del moment ho acabés notant.