dimarts, 5 de març del 2019

EL TURÓ DEL MAL SOPAR A "L'ABELLA D'OR" (1930)



L"Abella d'or" va ser una col·lecció de petites guies del país editades entre finals del XIX i els anys trenta del segle passat.

Una publicació de petit tamany, produïda per Editorial Altés, que contenia itineraris, folklòre, contes i qualsevol cosa de la "Catalunya pintoresca".

Es van editar molts números d'aquesta publicació, dedicada a ciutats i municipis. I un d'ells, publicat el 1930, ho va ser a Sant Hilari Sacalm i les Guilleries. El bon amic Albert Roura me'n va fer a mans un exemplar digitalitzar.

L'escriptor Joan Santamaria va ser l'encarregat del text, il·lustrat amb diferents fotografies i gravats, en el qual desgrana una vinguda a les Guilleires des d'Anglès, tot passant pel Pasteral, Susqueda i Querós.

En arribar a Querós feren estada al molí, que també feia d'hostal, abans de fer la pujada fins a Mondois.

Abans d'iniciar la caminada a Mondois el rector li pregunta a l'excursionista si vol baixar a veure el "Puig del mal sopar".

"Aquella rocassa dreta i gegantina que hi ha al bell mig del Ter, davant per davant el molí de Querós, la qual, segons diu la llegenda , serví d'amagatall al bandoler Serrallonga i a la seva intrèpida amiga donya Joana. Per bé que, si massa anem a mirar, totes aquestes serres i timbres ja en tenen els posats d'amagatalls i llorigueres. Poc li devia costar, doncs, al nostre heroi popular d'esconillar-se per ací, on el seu record encara és viu i perenne en cada roca, en cad casa i en cada revolt de camí"

Joan Santamaria Munné (Lleida 1997, Barcelona 1955) va ser un advocat i escriptor català reconegut pels seus relats fantàstics i també pels relats excursionistes.

Com a novel·lista atret per a la literatura d’Edgar Allan Poe cultivà el relat de por, macabre i fantàstic amb obres com les seves “Narracions extraordinàries”.

Com a excursionista i gran coneixedor de tot el nostre país, publicà infinitat d’articles descriptius del territori en els tres volums de “Visions de Catalunya” , en “l’Abella d’Or” i en altres publicacions, tot això abans de la guerra.

Enamorat de la seva terra, Joan Santamaria l’havia recorreguda totalment i l’havia descrita amb amor i passió, creant un manual pràctic i poètic de les belleses de les comarques catalanes.

En el seu viatge l’autor va buscar i va saber descriure els indrets poc fresats, eliminats per rutina dels itineraris excursionistes o turístics i els llocs més reclosos i accidentats de les nostres muntanyes, com és el cas del seu viatge descriptiu per les Guilleries més profundes.


Amb això que podem afegir un altre personatge il·lustre del nostre país, en aquest cas l'escriptor i excursionista Joan Santamaria Munné, a la llista d'enamorats de les nostres Guilleries.