dimarts, 20 de març del 2018

50 ANYS DE LA PRESA DE SUSQUEDA






El municipi de Susqueda commemora enguany el cinquantè aniversari de la construcció i entrada en funcionament de la gran presa.

Una fita que no ens hauria de deixar indiferents. A voltes veiem la presa de Susqueda com aquella paret de formigó que està allí, un lloc per anar-hi quan hi ha sequera o quan hi ha excés d’aigua, però Susqueda és molt més que això.

La presa de Susqueda va canviar moltes coses: va fer desaparèixer sota les aigües un poble, els habitants del qual van deixar per sempre el seu espai en benefici de la gent de la resta del país; va canviar per sempre  la fisonomia  del paisatge i del territori de les Guilleries ; va ser una obra d’enginyeria civil majúscula, avançada i única al país ; i va esdevenir d’alguna manera el “cor” de Catalunya si ens la imaginem com l’òrgan que bombeja el líquid vital, l’aigua, a la capital del país i la seva conurbació.

Per tots aquests motius crec que és més que lògic que tornem la nostra mirada cap a Susqueda i més que merescut que l’Ajuntament, l’empresa ENEL i altres administracions hagin tingut la pensada de commemorar els cinquanta anys amb tot un seguit d’actes i propostes que s’estan realitzant enguany.

Aquest divendres passat va tocar la inauguració de l’exposició dedicada a la història de l’embassament, instal·lada a la reconeguda “sala de les columnes” de la mateixa presa, un dels espais singulars que va dissenyar Arturo Rebollo, el reconegut enginyer que va combinar funcionalitat i disseny en aquest gran projecte.

L’exposició es pot visitar en diferents caps de setmana, en visites guiades d’aforament limitat per a les quals cal fer una inscripció prèvia en la web de l’Ajuntament de Susqueda.

Divendres passat vam poder assistir a l’acte institucional d’inauguració. Gràcies a això vam poder comptar amb les explicacions sintètiques del contingut de l’exposició que va fer Albert Roura, comissari de l’exposició.

I també vam poder realitzar una visita a la central hidroelèctrica, situada quatre quilòmetres més avall de al presa, on vam poder admirar un espai també únic on Arturo Rebollo va unificar disseny i enginyeria.