dimarts, 31 de març del 2015

DONAZ, EL DIBUIXANT DE BANDIDOS CÉLEBRES






El dibuixant de les portades de “Bandidos célebres españoles” va ser Ernesto Pérez Donaz (Cordoba,1875- Barcelona 1938), qui signava com a “Donaz”.  M’ha semblat molt interessant fer-ne referència en el bloc atès que la seva figura és importantíssima en els inicis del còmic a principis del segle XX.

Del llibret “Compañeros de aventuras” editat dins la col·lecció Tebeos de Oro de Taula Ediciones (2014) he extret aquesta sucosa biografia de l’autor:

“Aquest dibuixant va ser un dels més prolífics de principis del segle XX, un dels pioners del còmic espanyol i una figura fonamental per a conèixer i comprendre els inicis de la historieta a Espanya, tot i hagi passat a la història únicament per ser l’autor que, en solitari, va dibuixar íntegrament el primer número de TBO”.

En aquest enllaç, precisament, podem gaudir d’aquell primer número de la mítica revista infantil, publicat l’11 de març de 1917 .

“Donaz va néixer a Córdoba i amb tres anys la seva família es va traslladar a Madrid, on Enresto des de molt jove es va interessar per l’art i la il·lustració. Les seves primeres col·laboracions com a dibuixant d’historietes van ser el 1898 a la revista humorística Madrid Cómico. La seva primera incursió en publicació infantils va ser el 1900 en la revista Album de los niños.

L’any 1915 es va traslladar a Barcelona i va ser aleshores quan va començar a col·laborar amb les més importants editorials dedicades en aquell moment a la premsa infantil: Buigas, Heras i El Gato Negro.

Va ser en aquesta darrer editorial on Donaz va treballar inesgotablement des de la seva arribada a Barcelona. Les primeres col·laboracions foren els quadernets “España Gloriosa” i en les múltiples i diverses col·leccions de contes i acudits de tot tipus que publicava l’editorial. A partir de 1921, va dibuixar en les revistes Pulgarcito, Aleluyas de Charlot, La Alegria Infantil... També va il·lustrar infinitat de folletins”.

Com es pot veure, doncs, estem davant un personatge cabdal dels inicis del còmic i la il·lustració de principis del segle XX. Un d’aquells artistes pioners que no assoleixen la difícil fama, però que tenen un paper realment imprescindible en el naixement i popularització  de l’art i de la lectura, mitjançant aquelles senzilles però  màgiques revistes infantils o  aquells folletins d’edició barata.

En les portades dels quaderns de “Bandidos célebres españoles” s’hi sent l’aroma d’aquells pioners, de dibuix  senzill i àgil, d’impressió igualment senzilla i encara més rupestre, ... però amb un encant que els fa únics i que enamora.