dimecres, 16 de novembre del 2011

POESIA DE CARLES FAGÈS DE CLIMENT


El bon amic Carles Sapena m'ha fet arribar un document que jo desconeixia i que considero molt interessant. Es tracta de la poesia titulada "Diàleg de Fra Jeroni Climent, cellerer, després abat de Sant Pere de Roda, amb en Joan Serrallonga, lladre de pas".

La poesia forma part del gran recull de poemes "Somni del Cap de Creus"  del  poeta figuerenc Carles Fagès de Climent (1902-1968) que es va editar posteriorment a la seva mort. En aquest recull poètic Fagès de Climent glosava el paisatge del seu Empordà i els seus mites. 

Jordi Pla, en un estudi aproximatiu a l'obra del poeta figuerenc, ens diu: "Pel que fa al "Diàleg de fra Jeroni Climent..." a parer nostre un dels millors poemes del llibre, l'autor ens conta, a tall de romanç, el sojorn clandestí del mític bandoler a Sant Pere de Roda on l'abat Fra Pons de Turull -que pertanyia al mateix bàndol dels nyerros- l'acull i l'ajuda a escapolir-se cap a França. Joan de Serrallonga ens és descrit a la manera dels herois romàntics, com havia fet, abans que Maragall, Anitet de Pagès".

A banda de l'interès intrínsec de l'obra de Fagès de Climent aquest poema resulta molt interessant atès que relata de manera molt fidel l'episodi de la primera fugida d'en Serrallonga a França l'any 1626, cosa que demostra que el poeta s'havia documentat sobre aquell episodi.

En el poema hi apareix en Serrallonga amb el nom de Jeroni Camps (el seu parent de Can Camps de Sant Amanç, a nom de qui anava la carta de recomanació per al baró de Viver), hi apareix també la carta de reconamació que li havia fet l'abat de Banyoles, els barquers de Cadaqués que l'han de portar a Leucata ...

L'episodi històric amb en Jeroni Camps - Serrallonga serveix a Fagès de Climent per a fer un descripció amorosa del paisatge del Cap de Creus i els seus mites. En definitiva, un poema històric i èpic i un cant al nostre país.