dimarts, 20 de novembre del 2018

ELS SASTRES DE RUPIT



En Serrallonga i els seus bandolers van tenir força relació amb els sastres de Rupit. Aquest poble del Collsacabra era prou important com per a tenir un bon planter d’oficis i, per aquest motiu, els bandolers de les Guilleries hi anaven a raure sovint.

Tot passejant encara pel bonic nucli urbà del poble es poden observar encara gravades algunes eines de treball, mig esborrades pel pas del temps, sobre les llindes de pedra de moltes cases.

Miquel Banús, en  el seu article “Antics Oficis al Collsacabra, publicat a la revista Els Cingles l’any 2002 , ens explica: “A les llindes de can Païssa, Can Pastoric i d’alguna altra, hi veiem unes estisores que devien pertànyer  a algun sastre o barber. No oblidem que el tan famós bandoler Joan de Serrallonga, que segons la dita popular li agradava “el ben vestir” solia fer-ho amb el sastre de Rupit. En aquell temps eren tres els sastres que exercien aquest ofici a la vila de Rupit. Un d’ells es deia Miquel Boxoms, el qual a l’any 1638, es casà amb Teresa Grabulosa, de Susqueda”.

En Boxoms no devia ser el sastre d’en Serrallonga, però sí que poden ser-ho en Puig o en Roura. 

Mossèn Antoni Pladevall explica l’existència als arxius de la Cúria de Vic d’un procés que l’any 1631 es va fer a dos sastres de Rupit, l’Antoni Puig i en Miquel Roura, per haver fet per a en Serrallonga i altres bandolers vestits de seda lleonada, amb plomes i altres ornaments, de colors llampants, blau i vermell, tal com anaven els nobles i hisendats.

En Garsó, en Puig i en Roura, els sastres que fixarien la història i les llegendes d’en Serrallonga amb els bons vestits fets al poble de Rupit.