divendres, 25 de gener del 2019

LA LLEGENDA DEL BAC DE COLLSACABRA




El Bac de Collsacabra és una de les masies més impressionants de la rodalia, construïda al segle XVIII, esmentada ja al segle XII. Té una estructura semblant al Palau Episcopal de Vic. Té un oratori dedicat a la Mare de Déu del Roser. Verdaguer hi passà alguns estius acompanyant en algunes ocasions el bisbe Josep Morgades (l'agost de 1885 i de 1886, l'agost i setembre de 1887 i 1889). 

L’ impressionant edifici pairal explica prou bé que devia ser una de les principals i riques de la contrada i per aquest motiu no és d’estranyar l’existència de llegendes al seu voltant, com era propi d’anys passats. I alguna d’elles relacionada amb el bandoler Serrallonga.

Francesc Badia, en el seu recull “Llegendes i romanços del Collsacabra” (2016) n’explica una que relaciona el bandoler amb aquesta masia. 

En aquesta ocasió situa la llegenda en aquest mas del Collsacabra, però també la reconeixereu ubicada en una altra masia important del país, com és el Sobirà de Santa Creu a Osor.

El nom de la llegenda és “En Serrallonga, l’amo del Bac i la mesura rasa”.

“L’amo del Bac de Collsacabra tornava a Pruit acompanyat pel rector d’aquesta parròquia. Desprès d’acomiadar-se del capellà i prop de la casa del Bac, en un lloc conegut com a roures de l’amo, un escamot de trabucaires d’en Serrallonga el segrestà.  Varen dur-lo al castell de Cornils, situat sobre el Puig de la Força de Tavertet, tancant-lo dins la presó, i, un cop fet això demanaren un rescat d’una mesura rasa  d’unces d’or.

A can Bac van acceptar el pagament, essent en Roig, el masover, qui els hi va dur.

El sac era tant ple, que la mesura quedà encimbellada. Era de nit. Un cop arribat al lloc acordat, i, en presència dels seus homes, en Serrallonga passà la punta del trabuc per damunt la mesura, fent aqueixa quedés rasa. Un plegat de monedes varen caure al terra, mentre la quadrilla s’ajocava a collir-les. En Serrallonga va ventar un cop amb el trabuc en arribar-hi, cridant-los-hi que les deixessin estar...

-  A cada u, el que sigui seu! Tracte és tracte. “

Al Bac també hi havia fet de pastor en Salvador Casasubiranes, àlies Manxol, detingut pel haver acompanyat en Serrallonga i la Joana Macissa per les muntanyes del Cabrerès.

A en Manxol el perseguia l'hereu Sitjas , batlle de Sant Andreu de la Vola. L'atraparen al puig Urri, un puig situat prop del Bac :" uns dels meus fadrins encontraren al dit Manxol a la sima de Puig Hurre segons me digueran y mel portaren".