divendres, 30 de setembre del 2016

PREGÓ EN LA FIRA DE L'AVELLADA DE BRUNYOLA


Aquest proper cap de setmana, els dies 1 i 2 d'octubre, el municipi de Brunyola us proposa la "XXII Fira de l'Avellana de la Selva".

Dos dies amb moltes activitats lúdiques, festives i pedagògiques per a celebrar, donar a conèixer i promoure aquest producte tan típic dels camps del terme municipal.

Una caminada entorns de Brunyola  explica perfectament la importància de l'avellana en l'activitat primària del municipi. La caminada et porta sempre prop dels camps amb aquelles fileres perfectament arrenglerades d'avellaners que donen una imatge característica al poble.

Enguany m'han convidat a participar-hi amb el pregó de la fira.

En Serrallonga i la seva quadrilla van ser molt presents en els masos i camins de Brunyola durant el segle XVII. Tenien molta relació amb veïns i propietaris i transitaven per aquells entorns quan baixaven de Coll de Ruscall per anar a  robar a la creu de la Mà de Franciac.
El dissabte a les 12 obrirem la fira amb una xerrada i un curtmetratge que he preparat sobre la història de Brunyoal i els bandolers. 

Aquesta història també la desgranaré en les properes entrades del bloc, en les quals veureu que Brunyola també va ser un destacat "territori bandoler".

En aquest enllaç trobareu el programa d'actes.

Espero que us agradi la proposta i que hi participeu.

dimarts, 27 de setembre del 2016

FIRA KM 0 A SANT MARTÍ SACALM


Aquest proper diumenge dia 2 d'octubre es celebra al municipi de Susqueda, concidint amb la seva Festa Major,  la Fira Km.0 d'artistes i artesans. 

Serà durant el matí de diumenge i a l'esplanada de davant l'església de Sant Martí Sacalm, als peus de la cinglera del Far.

Hi haurà diferents activitats lúdiques, pedagògiques i festives. 

Per la meva part hi seré present amb la meva parada de venda i signatura de còmics d'en Serrallonga.

Una bona oportunitat per passar el dia en el marc incomparable del pla de Sant Martí Sacalm, l'antic "Sant Martí de Cantallops per on havia transitat en Serrallonga".

divendres, 23 de setembre del 2016

TORNA SERRALLONGA A SANT HILARI SACALM




Aquest proper cap de setmana arriba la millor festa dedicada al bandoler de les Guilleries, a Sant Hilari Sacalm celebren la festa "Torna Serrallonga 2016".

Hi trobareu un munt d'activitats per a passar-s'ho bé i conèixer la figura històrica del bandoler, la seva relació amb al capital de les Guilleries i la seva llegenda.

El pòsit festiu que ha deixat la memòria del bandoler al llarg dels anys el podreu trobar en les representacions del "Ball d'en Serrallonga" que es realitzaran el dissabte a la tarda; on hi actuaran , a banda de la colla de Sant Hilari, la colla de Terrassa i la dels Monjos.


Activitats infantils, passejades per conèixer el territori,concurs de ratafia...

Enguany també hi haurà una exposició de dibuixos sobre en Serrallonga feta pels nens i nenes de Sant Hilari.

Durant tot el cap de setmana hi haurà un "Mercat Barroc" on hi seré present amb la meva parada de venda i signatura de còmics.

Una altra de les novetats de la festa d'enguany és l'exposició "Serrallonga a escena", de la he parlat en l'entrada anterior del bloc.

Dir-vos també que divendres intervindré en el programa "1 món.cat" que s'emet en les televisions locals , a partir de les 4 de la tarda , i amb el bloc d'en Serrallonga com a tema protagonista.

No us perdeu la festa. Podeu trobar en programa en aquest enllaç.

dimarts, 20 de setembre del 2016

EXPOSICIÓ "SERRALLONGA A ESCENA" A SANT HILARI











Enguany participo en la Festa Torna Serrallonga d'aquest cap de setmana amb la creació d'una nova exposició sobre la mitologia i la tradició relacionada amb el bandoler.

En Joan de Serrallonga acabava de ser executat a Barcelona i  en poc temps, atrets per la popularitat de la seva figura, esdevenia protagonista de l'obra de teatre "El catalan Serrallonga".

La seva figura baixava del cadafal i ja pujava als escenaris.

A partir d'aleshores ha estat protagonista teatral durant molts segles i la seva figura també ha transcendit gràcies a l'arribada del cinema i la televisió.

L'exposició que he preparat enguany repassa tota aquesta trajectòria escenogràfica del bandoler, amb material de la meva col·lecció particular i plafons amb texts explicatius.

En l'apartat teatral hi ha exemplars originals de texts teatrals  que van des de la seminal "El catalan Serrallonga", passant per les múltiples versions de Balaguer i altres dramaturgs del XIX i fins l'obra dels Joglars dels anys setanta.

En l'apartat cinematogràfic hi ha cartells publicitaris de la pel·lícula de 1948 i també de la versió que es va estrenar a Itàlia amb el títol de "Il ribelle di Castiglia".

L'exposició estarà oberta al públic, a la sala d'exposicions de Can Rovira, fins el dilluns dia 26 de setembre.

Espero que si us arribeu a Sant Hilari la podeu visitar.

divendres, 16 de setembre del 2016

REDESCOBRINT EL PERIGORD NEGRE









El nostre darrer viatge per terres franceses ens va portar de nou a la comarca del Perigord, situada al nord-est d’Aquitània. L’havíem descobert l’any 2010 i vam voler tornar-hi.

Aquesta zona és una de les més atractives de França per diferents motius:

-     Els testimonis de la prehistòria, deixats pels ancestres en les moltes coves i grutes creades per la naturalesa en un sòl calcari solcat pels rius i l’erosió.

-    Els espectaculars castells i pobles medievals, edificats en ser aquest un dels escenaris dels conflictes entre francesos i anglesos en la Guerra dels Cent Anys.

-        Per posseir una capital, Sarlat, que conserva íntegrament el seu traçat urbà medieval i reinaixentista.

-          La quantitat de pobles amb la qualificació turística de “plus beaux villages” és per si sol una garantia de l’atractiu de la zona.

-         La natura és aquí respectada i diversa: frondosos boscos, altiplans amb turons, verticals cingleres de roca, omnipresents nogueres, ... i el riu Dordonya que dona vida i ànima a una plana de postal.

-          I també per la gastronomia. Enlloc com aquí pot gaudir-se de la cuina de l’ànec i l’oca en totes les seves variacions.

Explicar el Perigord Negre mereix no deixar-se cap detall, per això us remeto a aquest  bloc que vaig obrir sobre viatges (que després no vaig mantenir actiu), en el qual vaig fer diferents entrades que explicaven al detall els diferents valors i actius de la comarca.

El bloc , que trobareu en aquest enllaç, es deia “Els colors del viatge”.

dimarts, 13 de setembre del 2016

REDESCOBRINT EL LOT












Hem  passat uns dies al departament francès del Lot , situat en l’antiga Occitània, a quatre hores de cotxe del nostre país i sobre Tolosa.

Fa onze anys aquesta regió ens va portar a descobrir els encants culturals, naturals i turístics de França i des d’aleshores hem  recorregut tot el Migdia-Pirineus cercant i trobant altres llocs fantàstics d’aquella geografia. Enguany vam voler retornar al Lot, la zona que va ser la nostra porta d’entrada a descobrir el nostre país veí.

El Lot és una zona  rural del centre del país, que ha conservat el caràcter i que ha complementat la seva economia amb el turisme.

La meva recomanació és començar per la capital, Caors (Cahors en francès) , on hi destaca poderosament el pont romànic fortificat més bonic d’Europa, el pont de Valentré.

Seguint el curs del riu s’entra en l’anomenada vall del Lot, una riba motejada per pobles imprescindibles com Sen Circ de la Pòpia (Saint –Cirq Lapopie) i on també es pot passejar pel  camí de sirga de Bosiès (Bouziès)  excavat en la cinglera.

Pujant el curs de la vall del riu Célé s’acendeix al paratge natural de les Causses de Quercy. Sota aquest altiplà on regna la pedra seca l’aigua ha erosionat la roca calcària i amb la paciència de milions d’anys ha produït grutes i avencs tan impressionants com les de Padirac, on es pot navegar per un llac soterrani a cent metres de la superfície.

En aquest espai natural també s’hi localitza el santuari de Ròcamador (Rocamadour). Corprèn la seva verticalitat , molt ben explicada de la següent manera: “Les cases sobre el riu, l’església sobre les cases, la pedra sobre l’església i el castell sobre la pedra”.

El límit nord del departament el defineix un altre riu i la seva vall: el Dordonya. Prop seu un seguit de pobles catalogats, com el de Carennac, que mereixen una visita per la seva  harmoniosa arquitectura civil, els seus castells o les seves esglésies.

En aquesta ocasió ens vam endinsar una mica cap el nord, en el departament de Corresa (Corrèze) per a passejar de nou pel poble de Colonjas (Collonges la Rouge). Tot ell està edificat amb pedra vermella  que li dona un aspecte singular i de conte, en contrast amb el blau del cel o el verd de la natura. No sorprèn gens que fos aquí on va néixer la marca “les plus beaux villages” de França.